2010. július 19., hétfő

Kenceficék


Ilyen kolbász nélküli "kolbászzsíros" kencét tavaly készítettem először és nekünk nagyon-nagyon ízlett. Azóta már többször is terítékre került, csak mindig elfelejtettem róla írni. Az eredeti receptet a 100 legjobb vegetárius étek című szakácskönyvben találtam még régebben. A könyvbéli verzióban zöldpaprikából készül, és a sütés után kikerül belőle a hagyma és paprika is, mert ezeknek csak ízesítőszerepet szántak. Én viszont úgy gondoltam benne hagyom és leturmixolom. Így ugyan már lehet, hogy leginkább paprikakrémnek lehetne nevezni, de ettől még kolbász beütésű marad, ami az ízvilágát illeti. Szóval én bátran ajánlom, mert tényleg nagyon finom és "némileg" egészségesebbnek mondható (pláne egy gyereknek), mint mondjuk egy szelet párizsi... ;)

Kolbász nélküli "kolbászzsír"
Hozzávalók:
  • 1 nagy fej hagyma, félkarikára vágva
  • 4-5 duci gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 2 nagyobb paprika, felkarikázva
  • kb. 1 dl olaj
  • pár evőkanál margarin (jó minőségű! vagy vaj a nem vegáknak) (Update: vagy leginkább kókuszsír a margarin helyett :) )
  • só (ha van füst ízű, azzal még finomabb), borsikafű, majoránna, őrölt kömény, pirospaprika
A hagymát az olajon elkezdjük pirítani, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a köményt, a majorannát, a pirospaprikát (mindegyikből kb. 1-2 teáskanál, a pirospaprikából lehet kicsit több is), és a fokhagymát, elkeverjük, hozzáadjuk a paprikát, ízlés szerint sózzuk is, és visszatesszük a tűzre. Pár perc alatt átpirítjuk, amíg összeesik a paprika, ízesítjük borsikafűvel, majd botmixerrel összepürésítjük és még melegen hozzákeverünk ízlés szerint margarint (vagy vajat). Ha csak olajat használunk hozzá (nyilván az a legegészségesebb), akkor nem lesz olyan jól kenhető, de nyugodtan próbáljuk ki úgy is.

Tipp: 
Kevés zöldfűszerrel, pl. aprított petrezselyemmel megszórva, akár tésztaszósznak is el tudom képzelni. Akár hidegen is. Használhatunk kókuszzsírt is teljes egészében a zsiradékok, ill. olaj helyett.


Az alábbi recept pedig, megint egy amolyan maradékfelhasználás eredményeként született. Volt egy kis maradék tököm, amit kaptam és elvileg azért adták, hogy rántsam ki, de nekem nem volt kedvem hozzá, ezért ezt a kencét agyaltam ki belőle. Nem egy hagyományos Bruschetta, vagy Crostini feltét, de szerintem mindenképp megéri kipróbálni. Ízlésünk szerint tehetünk bele más fűszert is, ill. készülhet pl. durvára/finomra tört tökmaggal 

Tökös-hagymás-szezámmagos kence
Hozzávalók:
  • 1 nagy fej hagyma, felkockázva (készülhet 1 csokor újhagymával is)
  • kb. 250 g főzőtök, apróra felkockázva (lehet cukkíni is)
  • olívaolaj
  • só, borsikafű, picike pirospaprika (csak a színe miatt, de el is maradhat akár))
  • 1/2 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • 1 nagy marék szezámmag (száraz serpenyőben megpirítva)
A hagymát pár evőkanál olívaolajon megdinsztelem kissé. Hozzáadom a főzőtököt, ízesítem sóval, majd fedővel letakarom. Ha már majdnem megpuhult, hozzáadom a petrezselymet és a borsikafűvet is és készre párolom. Ha kész hozzákeverem a szezámmagot, majd hidegen, forró pirítósra, vagy kenyérre kenve tálalom. De akár le is turmixolhatjuk az egészet és adhatunk hozzá valamivel több szezámmagot is.

12 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű de guszták és imádom az ilyen kencéket

Felhőlány írta...

Ez mekkora ötlet! Mindkettő! :) Tésztához szószként nagyon izgalmasan hangzik! :) De így kenyérre kenve is jó! :)

Vajda János írta...

A tökös-hagymás dolog nagyon bejön, eddig csak a tökös-mákosról volt fogalmam. A kolbász nélküli zsír is jó lehet, na de, pont a lényeg hiányzik belőle :( Van erről egy anekdotám, de nem publikus :D
Tésztaszósznak egyébként el tudom képzelni, főleg az utóbbi napok herefonnyasztó melegében :)

Dia írta...

Nagyon tetszik az ötlet!

Ildinyó írta...

De jó, hogy visszatértetek! Azt hittem már mindenki eltünt... :)


Bianka
Próbáld csak ki, szerintem ízleni fog. :) Köszi!

Felhőlány
Köszönöm! :)
Igaz, hogy én eddig még csak kenyérre kenve ettem, de miközben írtam eszembe jutott, hogy ez szerintem tésztára is jó lehetne akár. :)

János
:D :D :D
Remélem jól telt a "pihenés" ebben a herefonnyasztó melegben is!?

Dia
Köszönöm szépen! :)

duende írta...

Szenzációsak! Valamikor megcsinálom őket, főleg a "kóbászzsírt". :)) Nagyon tetszik!

Ildinyó írta...

:D Nagyon örülök, hogy tetszik Duende! Remélem ízleni fog! :)

Adri írta...

Húúú, de jók! Kolbászzsírt tuti kipróbálom! Mi is nagyon szeretjük a kencéket! :)

Ildinyó írta...

Adri
Köszi! Nagyon örülök, hogy tetszik! Remélem ízleni fog! :)

Dankóné R. Magdi írta...

A tökös-hagymás krémért köszönet, ki fogom próbálni! Egyébként most találtam rá a blogra, gyönyorűés az ételekértis vissza fogok jönni,kicsit átalakítva (vegánok vagyunk:) - Magdi (www.magdireceptek.blogspot.com) :)

Ildinyó írta...

Kedves Magdi!
Nagyon szívesen! Köszönöm szépen én is! Örülök, hogy tetszik a blog. :))
Én is körülnéztem így gyorsban a te oldaladon, és nekem is nagyon tetszenek a te receptjeid. Pl. az a tahinis cukkinikrém...fúúú, na azt tutira ki kell próbálnom majd. Nagyon fincsi lehet! Na meg még majd jól körülkukkantok ott! :))

Dankóné R. Magdi írta...

Orulok :) Szivesen :)