2010. június 18., péntek

Rizsleves


Ismét egy roppant egyszerű étel. Szerintem már párszor írtam itt a blogon, hogy mennyire szeretem a leveseket (na meg a petrezselymet), szóval nem írom le újra. :) Ebben a kissé hűvösebbre fordult időben egy melegebb levest ajánlok inkább. Nem jéghideg gyümölcslevest, hanem egy melengetőbb, tápláló, ám nagyon egyszerűen és roppant olcsón elkészíthető, magyaros fűszerezésű levest. Ugyan az én blogomon nem sok magyaros étel található, pedig némelyiket nagyon szeretem ... pl. a bácskai rizseshúst imádom.
Bár sokakat ki lehet kergetni a világból a rántott levessel, a tojáslevessel, meg a társaival, de azért szerintem mindenképp megér egy próbát (merthogy az alapja ennek is az) mindenkinek ez a rizses változat is. (Bár én mar a tojáslevest is sikeresen megszeretettem a Másik Felemmel, úgyhogy hajrá ... :) )

Hozzávalók:
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • kb. 1 dl rizs
  • olaj
  • só, kevés bors
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva (szerintem zellerrel is lehet készíteni, bár az már megint egy teljesen más ízvilág lesz akkor)
  • ezen kívül tehetünk bele apróra vágott paradicsomot és paprikát is, hogy még ízletesebb legyen a leve
A hagymát olajon elkezdem dinsztelni, majd rádobom a fokhagymát is, és kissé megsózom. Lehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, átkeverem, majd visszateszem a tűzre és megszórom a liszttel is. Alaposan elkeverem, kissé átpirítom, majd fokozatosan felengedem kb. 1,8 l vízzel (valamennyit a rizs is magába szív). Ízesítem sóval, borssal, a petrezselyem felével (vagy a szárával is, ha van), majd felforralom. Beleszórom a rizst, megkeverem, majd puhára főzöm. Petrezselyemmel megszórva tálalom.



8 megjegyzés:

Vajda János írta...

Ildinyó! Mit fogyasztottál a hidegben írás közben? Elég sajátságosra sikerült a bejegyzés. A leves főzés közben biztos visszafogtad magad, mert a fotók is jók lettek...

Ottis írta...

Egyszer készítettem kb. 7 éve rizslevest, sajnos nem lett akkor finom. Elég kezdő voltam akkor még a főzés terén :-)
Most kedvet kaptam hozzá, szerintem megpróbálom!

Padparadsa írta...

Finomnak hangzik! Nem vagyok leveses, de hidegben nagyon jól szokott esni. Felveszem a mit-együnk-hidegben listámra... ;)

Ildinyó írta...

János
Ööööm... semmmi tudatmódosítót. :D
Valóban egy kicsit fura lett, most hogy így visszaolvastam, de nem tudom miért. Talán azért, mert az zakatolt bennem közben, hogy mennyien nem szeretik (vagy rossz emléket őriznek róla a menzáról) az ilyenfajta leveseket. :) Nagyon szépen köszönöm!!! Ismét meghajolok! :)))

Ottis
Hmmm... kezdő? El sem tudom hinni, annyi remek dolgot készítesz pedig!! :)) Talán puccosnak hangzik, de érdemes valami ízletesebb rizsféléből megpróbálni (jázmin, basmati), hátha abból jobban ízlik.

Padparadsa
:DDD Oké! Köszi! :)

Névtelen írta...

Mi szoktunk bele virslit és különböző zöldségeket is tenni! Fincsi szeretem!

Névtelen írta...

Szuper fincsi lett!! Köszi szépen!

Unknown írta...

Szerintem csak örülni kellene, hogy vannak olyan hölgyek akik tanítanak bennünket! Persze még olyan ízvilágot is bemutatnak a számunkra amit mi még nem is ismerünk. Ez csodálatos, csak így tovább Ildikó drága! Üdv: Ilona!

Unknown írta...

Végre megtaláltam ezt a receptet! Ki is következtettem magamtól, hogy miből áll, de mivel a 4 éves fiamnak nincs hibatűrése, jobb hogy itt a recept. :) Anno én szerettem ezt a menzán. Pofonegyszerű leves, és a fűszerezésen múlik a sikere. Ha valakinek nem ízlett a menzán, az csakis a konyha hibája lehet. Köszi a recipét'! :)