2010. június 3., csütörtök

Kukoricalepény lilahagymalekvárral


Persze a lilahagymalekvárhoz a libamáj jobban dukálna... de hát hétköznapi "gyors" ebédre most csak ez van... :) Jut eszembe! Ez most ugyan egy hús nélküli verzió. De ha a kását nem sütöm meg, viszont a hozzá tálalt kacsacombot igen, akkor ahhoz is nagyon jól menne ez a lekvár szerintem. Na meg egy jófajta, száraz vörösbor. Igen, talán kissé őszies hangulatú ez az egész. De ki a fene kíván ilyen időben fagyit, meg ilyeneket, amikor este polárpulcsiban, meg takaróval a lábamon gubózok be a tévé elé, és azon gondolkodom, a fenébe, mégis csak be kellene kapcsolni azt a fránya fűtést, mert megfagyok (még a 40 fokos zuhany után is, amikor is egyszemélyes gőzfürdőt vagyok képes csinálni...).

Kukoricalepény
Hozzávalók:
  • 1 bögre kukoricadara
  • 3 bögre víz (1 bögre lehet esetleg tej is, bár nekem most csak vízzel készült)
  • 3-4 evőkanál vaj
  • kevés reszelt sajt
A vizet felteszem forrni egy vastagabb aljú lábasba. Amikor épp elkezd forrdogálni a víz, sózom kissé, majd folyamatos keverés közben, szép lassan beleöntöm a kukoricadarát. Lefedem, majd takarék lángon, időnként megkevergetve (nem baj, ha az alján lesül kissé, az a legfinomabb része :) ) megfőzöm. Nekem most kb. fél órát főtt így, de általában kevesebb idő is elég nekem. Ha kész, és túl sűrűnek találom, keverek még hozzá kevés vizet, majd a vajat és a sajtot is hozzáadom és nagyon alaposan elkeverem. A sütőt előmelegítem kb. 190-200 fokra (nálam légkeverésen ment 190 fokon, hogy szárítsa). A kukoricakását nagyon picit kiolajozott, lapos tűzálló tálba öntöm, elsimítgatom a tetejét, majd kb. 40 percig sütöm. A sütési idő persze függ attól, hogy milyen vastagon van a tálban a kása (nekem kb. 1,5-2 centi vastagon volt) és attól, ki mekkora szárazabb és krémesebb részt szeretne a végén.

Más kukoricadarás receptek nálam: itt.

Lilahagymalekvár
Hozzávalók (na itt nem méricskéltem pontosan, csak úgy érzésre ment minden):
  • kb. 5-6 nagyobb lilahagyma, megtisztítva, felkarikázva
  • kevés olívaolaj
  • kevés barnacukor
  • frissen őrölt bors
  • kb. 3 evőkanál balzsamecet
  • nálam most egy egészen kevés erdeigyümölcsös balzsamecet is került bele
A kissé felhevített olajra rádobom a hagymát, kicsit megfonnyasztom, majd hozzáadok kevés (talán 2 csapott evőkanál) barnacukrot, amit kissé megkarammellizálok. Mehet hozzá kevés só, bors és a balzsamecetek is, majd lefedem és takaréklángon kb. 20-30 perc alatt megfőzöm, közben egyszer-kétszer átkeverem.
  

8 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Megint szépet alkottál! Ha lehet hinni a meteorológusoknak, szombattól már gyárthatod a fagyit! ;)

Ildinyó írta...

Padparadsa

:))
Nagyon köszönöm! Igen, én is pont most néztem az előbb az időjárásjelentést. Már éppen itt lesz az ideje, hogy jöjjön egy kis éltető napfény. :))))

Chef Viki írta...

Így, ahogy van, jöhetne is egy adag :-) Kitűnő!

Szombattól nyár! Sőt: 15 fokból ugrunk a 30-ba... Huh...

De nyár lesz végre, napfény és meleg!

Adri írta...

Nagyon szép! Nálam is van fent a blogon puliszka lilahagymalekvárral. :)

Vajda János írta...

Ez nekem való étek. Ha kipróbálom, a sütés vége előtt szórok a tetejére ropogósra sütött kolozsvári szalonna szálakat (mint a szalmakrumpli), meg reszelt füstölt sajtot. Akkor aztán jöhet az a száraz veres. A hagymalekvár zseniális ötlet.

Jön a meleg, ne félj. A jövő héten már utálni is fogod, annyi lesz :)

Ildinyó írta...

Viki
Köszönöm! Na mire odajutottam, hogy válaszoljak is a kommentekre, meg is érkezett a jó nagy meleg. Hurrá, nyár van! :))Nem baj, én birom. :) Legalább apasztja egy kicsit remélhetőleg azt a temérdek vizet, ami mindenhol van. :((

Adri
Köszönöm! Megnéztem a Tiédet, és húúú, eszméletlen guszta, pirított dió, meg juhtúró... mmmm... nyelek nagyokat. :)))

János
:D Köszönöm! Nagyon jól hangzik ez a szalonnás, sajtos verzió is! :) Jöhet! Meg a veres is. :)))

Már itt is van a meleg! Én jól birom - egy darabig... :)

Raindrop írta...

Szia Ildinyó!

A Pina colada-s képtől elájultam. :DDD Hát ilyet is ritkán látni, mikor valaki a bakit blogolja. Zseniális!!! :D

János szalonnáját én is rátolnám erre a szépséges lepényre, a hagymalekvár gyönyörű.

A mamádat kis késéssel az Isten éltesse még nagyon sokáig a családja körében! :)

Ildinyó írta...

Sziaaa Raindrop!

De örülök Neked! :D De jó, hogy újra itt vagy köztünk! Remélem már minden rendben!?

Nagyon szépen köszönöm Neked! Hát a fotózás ezzel jár.... :) Időnként vannak balesetek... :))))

A szalonna nekem is jöhet, annak ellenére, hogy édeskés volt az összhatás. Pont jól kiegészítené! :)

És köszönöm a Mamám nevében is. Aranyos vagy!!! :)