2010. június 14., hétfő

Kókuszos sárgadinnyetorta



Hétvégén nagy családi banzáj volt, ünnepeltünk. Nővéremékhez voltunk hivatalosak ébédre. Volt jéghideg gyömölcsleves, zsályával, fokhagymával és citrommal, sütőben sült csirkecombok, meg mindenféle sütemény. 2 névnap és 2 szülinap is volt mostanában. Nővérem még 10.-én lett 42 éves, Másik Felem pedig ma (előre ittunk a maci bőrére :) ) krisztusi korba lépett. Azt már jó pár napja elhatároztam, hogy egy kókuszos sárgadinnyetortát fogok neki készíteni (a kókuszos sárgadinnye-krémleves ötlete nyomán). Kerestem is, kutattam is mindenhol: neten, újságokban, könyvekben, de nem találtam sehol ilyen tortát. Így megint alkottam egy saját verziót. Hát ilyen lett. Mindenkinek ízlett egyébként. Először azzal hülyítettem a népet, hogy uborkatorta. Egy pillanatig még be is vették, de sejtették, hogy valami nem stimmel. Bár nem is rossz ötlet. Sósabb ízeket kedvelőknek, mondjuk egy dzazíki (úgy tűnik ez a jövevény szó magyar helyesírása) torta. :D Kinézetre szebbet szerettem volna, de most a nagy rohanásban (persze, hogy késésben voltunk) ezt sikerült összehozni. Még fotót sem tudtam értelmeset kreálni róla (pont a rohanás miatt), arról nem is beszélve, hogy felvágás után meg már tökre kiment a fejemből, hogy "belülről" is le kellene fotózni. De akkor elmondom: két vékonyabb, kb. 1-1,5 centis, kókuszos piskótalap között, kb. 4-5 centi vastag sárgadinnyés hab volt. Roppant üdítő torta. Különösen ilyen nagy melegben ideális szerintem. Már leginkább a frissessége miatt. Amúgy lehet, hogy nem, mert mint a képen is látszódik talán egy kicsit, egy idő után elkezd "leolvadozni" róla a vakolat. Bár ilyen időben kiről nem? (Lehet, hogy az sem árt meg neki, ha tálalás és díszítés előtt betesszük a fagyasztóba - már akinél van akkora hely, nálam nincs :) - és jéghidegen tálaljuk. A lényeg, hogy tényleg finom volt. És, mint írtam fentebb, nem találtam ilyen tortát sehol. Úgyhogy levédetem! :)) Csak vicc volt!!!
Szóval kedves Nővérkém és Férjecském, ezúton is nagggyon bódog szülinapot Nektek! 

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):
A kókuszos tortalaphoz:
  • 5 tojás, sárgája és fehérje külön
  • 5-6 púpos evőkanál porcukor
  • 5 csapott evőkanál keményítő
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • kb. 4 evőkanál víz
  • 100 g kókuszreszelék, száraz serpenyőben átpirítva kissé
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
A sárgadinnyés krémhez (habhoz):
  • 500 g sárgadinnye hús, megtisztítva (nálam most zöld belű, de lehet sárga is, a lényeg, hogy jó érett, illatos és zamatos legyen)
  • pár levél citromfű (el is maradhat)
  • 2-3 evőkanál tejföl vagy joghurt
  • 1 citrom leve
  • 30 g zselatin (kb. 3 evőkanál)
  • 2 dl tej
  • 6-8 evőkanál porcukor (ízlés szerint, nekem kb. 6 ment bele)
  • 200 g tejszín
A díszítéshez:
  • 200-300 g tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 evőkanál porcukor
  • pár szelet sárgadinnye
  • pár evőkanál, száraz serpenyőben kissé megpirított kókuszreszelék 
  • nálam most még levél gyanánt: zöldalma héja, de lehet, zöldcitromhéj, vagy citromfű is
A tortalap elkészítése:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibélelem formára vágott sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazom, lisztezem. A fehéjét a cukor felével és csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját szintén habverővel, jó alaposan kikeverem a cukorral, hozzáadom a vizet is, majd a citromhéjat is, és hozzákeverem óvatosan a fehérje habhoz. A keményítőt, a sütőport és a kókuszreszeléket alaposan összekeverem, majd óvatosan, alulról felfelé keverő mozdulatokkal beleforgatom a tojáshabba. A masszát az előkészített tortaformába öntöm, majd kb. 30 perc alatt (sütő függő, ne nyitogassuk, de figyeljünk rá) megsütöm. Hagyom kihűlni, majd óvatosan (vékony lesz) kettévágom és az egyik felét visszarakom, az elmosott tortaforma aljába.

A sárgadinnyés krém elkészítése: 
A zselatint feloldom a tejben, majd kevergetve megmelegítem, de nem forralom. Hagyom kihűlni. A sárgadinnyét összeturmixolom a porcukor felével, a citromfűvel, a citrom levével és a tejföllel. A tejszínt kemény habbá verem a cukor másik felével. A kissé kihűlt zselatinos tejet hozzákeverem a dinnyepüréhez, majd óvatosan (leginkább kézi habverővel érdemes) beleforgatom a habbá vert tejszínt is. Hűtőbe teszem, és hagyom, hogy elkezdjen kissé szilárdulni. A kettévágott tortalap alsó részén, egyenletesen elosztom a dermedni kezdő krémet, ráhelyezem a másik lapot is, majd hűtőbe teszem és legalább 1 éjszakán át hagyom hűlni, dermedni.
Díszítés:
Tálalás előtt nem sokkal, a fixálóval és a porcukorral kemény habbá vert tejszínnel bevonom a külsejét, majd a sárgadinnyével, a kókuszreszelékkel és az egyéb dolgokkal kidíszítem.

13 megjegyzés:

lekvároskukta írta...

Ildinyó, csodás ez a torta, biztos nagyon finom volt!
Az ünnepelteket pedig isten éltesse sokáig :)

Vajda János írta...

Sárgadinnye, kókusz, rossz nem lehet :) a többiben csatlakozom az előttem szólóhoz

Felhőlány írta...

Iszonyatosan jó kombináció! :)) Nagyon tetszik!
Boldog szülinapot kívánok az ünnepelteknek! :)

duende írta...

Isten éltesse a szülinaposakat! :)

A torta csodálatos! :)

(A sógoromnak a zalzikis jönne be, sok hússal rétegezve... :)) )

Ildinyó írta...

Lekvároskukta
Nagyon szépen köszönöm! És a köszöntést is a nevükben! :)

János
Tényleg fincsi volt! :) Köszönjük szépen! :)

Felhőlány
Nagyon köszönöm! :))) Köszönöm a nevükben is! :)

Duende

Köszönöm szépen! Aranyos vagy!

Ugye? Komolyan elgondolkodtató. Egy lapos pita alap, zselatinnal megdermesztett uborkasali, a tetején pedig bájosan elhelyezett húsfalatkák... :DDD
Másik Felem nagy kedvence a brassói és egy időben azt mondogatta, hogy naa olyan tortát készítsek neki. :)))))

Raindrop írta...

Tyű, ezt nagyon odatetted! :D
Csodálatos díszítés!
Az ízére elképesztően kíváncsi lennék... :)

Az ünnepelteknek sok boldogságot, egészséget kívánok!

Ildinyó írta...

Nagyon köszi Raindrop! Egy próbát mindenképp megér. Sajnos küldeni már nem tudok, mert elfogyott... :)))
Köszönöm az ünnepeltek nevében is a köszöntést! :))

Unknown írta...

Ildinyó!

Nagyon zseniális a recept! Imádom ezt a kombinációt! Kár, hogy most bukkantam rá, amikor nincs idénye a sárgadinnyének...:-)
Tetszenek, hogy a képeken is megjelenik az egyéniséged, és szerintem borzasztóan jó anyuka és feleség lehetsz! Csodálatos miliőt teremtesz magad körül!

Köszönöm a recepjeid!

Ildinyó írta...

Kedves Nóra!
Nagyon, nagyon szépen köszönöm! Nagyon örülök, hogy tetszik és tényleg nagyon kedves tőled, hogy ilyen kedves szavakat írsz! Igyekszem! :))
És én köszönöm, hogy olvasol! :)

. írta...

Az nagy baj szerinte, ha egy kisebb méretű tortaformában csinálom meg? Mert írtad, hogy a kisült tészta vékony lesz. Az a vékony kb. hány cm magas?

Ildinyó írta...

Szerintem egyáltalán nem baj! Úgy legfeljebb egy picit magasabb lesz a torta. Ahogy a bevezető részben is írtam, így a tészta kb. 1-1,5 cm, és a sárgadinnyés hab pedig úgy 4-5 cm. Én egy 27 cm átmérőjű formában készítettem egyébként, és így lett ilyen méretű. Ha még kisebb a tortaforma, lehet több részre is vágni a tésztát, nem csak kettőbe, és így jobban el lehet osztlatni benne a krémet is.

. írta...

Köszönöm szépen! Ma vettem meg a hozzávalókat és holnap fogom elkészíteni.!

Ildinyó írta...

Nincs mit, nagyon szívesen! Remélem jól sikerült a torta, és ízlett! :)