2010. június 24., csütörtök

Karamellás banánfagylalt


És még mindig süt a nap. Hurrá!!! Akkor jöjjön még egy fagyirecept. Na nehogymá' csak én maradjak le ennyire ezen a téren. :)  Ismét egy maradék felhasználás eredményeként született. Tudom, nem épp a banánnak van most szezonja, de ilyenkor is mindig tartunk itthon, mert egy 2,5 éves gyereknél az mindig nagyszerű adu ász. Ráadásul nagyszerűen szállítható. Sajnos a napokban egy pár igen gyors érésnek indult, ezért sürgősen kezdeni kellett vele valamit. Került a kakaós-banános kiflicskék tésztájába is egy (ennek a receptje is jön majd később), a másik három pedig, némi - szintén maradék - karamellszósszal a "botmixerem kezei között" végezte, aztán zsupppsz be a fagyasztóba. Annyira rém egyszerű, hogy ez már szinte nem is recept. Persze nyilván nekem könnyű dolgom volt, hogy volt kész karamell a hűtőben... Ja, és annyira kalóriadús is... Ez van! Időnként kell egy kis léleksimogató (pedig én nem is vagyok a szomorkodások alatt, titokban csokit magába tömő csajszi).

Hozzávalók :
  • 200 ml sűrített tej (dobozos, Lidl - ből , nem cukrozott)
  • 3 közepes banán
  • 10-12 evőkanál Dulce de leche, azaz sűrített tejből főzött karamellszósz
Az egészet összeturmixolom egy botmixerrel, egy lapos műanyag dobozba öntöm, majd a fagyasztóba teszem. Ahogy elkezd fagyni, minél sűrűbben és minél többször (legalább négyszer-ötször) átkeverem botmixerrel. Szerintem itt a villával összetöröm módszer nem elég, mert azzal nem tudjuk eléggé kicsire zúzni a kialakuló jégkristályokat. Szóval a botmixer a legjobb barát ilyenkor.

...na meg utána az ember két lába, amivel szaladhat néhány kört a házak körül, nehogy másnap apró kis hurkák formájában jelenjen meg rajta ez a kis élvezkedés... :)

Tipp:
Sűrített tej helyett használhatunk mascarponét is hozzá (kb. 200-250 g-ot).
Tálaláskor feldobhatjuk még mogyoró, mandula, vagy diókrokanttal (megkaramellizálunk cukrot, ehhez adjuk a csonthéjasok valamelyikét, majd tálra öntjük, hagyjuk megszilárdulni, és késes aprítóban darabosra dolgozzuk).
Nagyon finom jeges kávéhoz vaníliafagyi helyett, vagy egy kis sós karamellaöntettel meglocsolva.

A fotókon sajnos erősen tükröződik a borús idő, merthogy sajnos akkor fotóztam, de már nem nagyon tudtam mit kezdeni vele. 



6 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyong guszta :)

Bianka írta...

Banán is karamella is.....mennyei

Vajda János írta...

Nem ártott nekik, sőt szerintem ettől lettek plasztikusak. A bejövő fény kontrasztja nem minden esetben használható. Ennek a fajta fotózásnak pont a szórt fény a jó.

Ildinyó írta...

Ami
Nagyon köszönöm! :)

Bianka
:D Ugye... Köszönöm! :)

János
Köszönöm! Végül is igaz, de valahogy más, sokkal élénkebb szerintem egy téli szórt fény, mint ez a borús. Úgy értem itt van egy ilyen fotó: http://ildinyo.blogspot.com/search/label/tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%A1s
ennél a képnél pl. kitettem a hóba a tányért, és nekem az a szórt fény valahogy sokkal jobban tetszett. :) Élénkebbek, szebbek azon a színek. :)

duende írta...

Jaj, megint egy isteni fagyi... Tudod hogy édességek közül a legjobban a fagyit szeretem? Csak sajnos nekem olyan régi, pici fagyasztós hűtőm van, amiben hely sincs, meg mínusz sincs igazán... :(

De megkóstolnám!

Ildinyó írta...

Duende
:)) Igen, valamikor olvastam, hogy Nálad az télen-nyáron jöhet.
Akkor itt az ideje beszerezni egy fagyigépet. :)
Köszönöm! (Sajna ez már megint elfogyott, így lecsúsztál róla, hogy küldjek. Na majd a következőből. :D )