2010. május 19., szerda

Petrezselyemleves

 
Imádom a petrezselymet. Egyik hétvégén vettem 3 csokorral a piacon és ennek nagy része a lentebb leírt, szerintem nagyon finom, roppant egyszerű kis levesben végezte. Megint csak úgy találomra "dobáltam bele" a dolgokat, de nagyon tényleg fincsi lett. A petrezselymet akár más, friss fűszernövényre is cserélhetjük. Pl. bazsalikomra, csak hogy a kedvenceimnél maradjunk (abból szerintem azért kevesebb is elég). Még múlt héten készült ez a leves is, úgyhogy ez is elmaradás. És, hogy még mindig a vágykeltő ételeknél maradjunk egy kicsit, ismét az afrodiziákumos könyvemből idézek a petrezselyemről. Nagyon érdekes!
"A petrezselyemben sok a hisztidin, egy természetes aminosav, melyet a szervezet az ejakuláció és az orgazmus szabályozásáért felelős hisztaminná alakít át. A hisztidin értágítóként is működik, tehát segíti a nemi szervek megfelelő vérellátását. Gazdag A és C-vitaminban, káliumban és vasban, valamint három növényi vegyi anyagban, apiolban, apiinben és pinénben is, melyek segítenek az emésztésben, a felfúvódás megszüntetésében, és a magas vérnyomás csökkentésében. Terhesség esetén nem szabad túl sokat enni belőle, mert túlzott fogyasztása a méh összehúzódását okozhatja."
 
Hozzávalók:
  • 1 fej hagyma felkockázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, összenyomva, vagy aprítva
  • kevés vaj és olívaolaj
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 kisebb csokor petrezselyem, felaprítva (egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz)
  • 1/2 liter hús-, vagy zöldségleves
  • 1/2 liter fözőtejszín (vagy lehet a fele tejföl is, vagy zsírosabb tej, de tehetünk bele natúr tejszínes sajtkrémet is akár)
  • só, bors
A hagymát és a fokhagymát a vaj és olívaolaj keverékén kissé megdinsztelem, majd hozzáadom a petrezselyem felét is. Kicsit megpárolom, majd megszórom a liszttel, átkeverem, majd apránként felöntöm a meleg levessel és a tejszínnel. Felforralom, majd hozzáadom a petrezselyem másik felét és botturmix segítségével pürésítem habosítom, eldolgozom kissé. Megkóstoljuk és sózzuk, borsozzuk kissé ízlés szerint. Petrezselyemmel megszórva, levesgyönggyel, vagy pirított kenyérkockákkal tálalom (el is maradhat).    
 

7 megjegyzés:

Vajda János írta...

A tejszínes sajtkrémnél maradok és literszámra fogom enni. Lehet, hogy megpróbálom a pirított dolgok helyett palacsintametélttel...

Ildinyó írta...

:DDD Mmmm, jól hangzik a palacsintametélt is. :)

Kata írta...

Ezt feltétlenül kipróbálom, mióta felnőttem, imádom a petrezselyemzöldet.

Felhőlány írta...

Kertes házban nőttem fel, a kertből legeltem a petrezselyemzöldet... Nagyon tetszik a recepted, ki fogom próbálni! :)
Gyerkőc kiheverte a megpróbáltatásokat?

duende írta...

Na, ez az én levesem! :) A piacról minden nap több csokor petrezselyemmel jövök haza... :)) Egyszerűen imádom!

Ildinyó írta...

Kata
Velem szerintem Anyukám szeretette meg ennyire. Ő szórt mindig egy kis tavaszt a levesbe. :)))

Felhőlány
Nagyon köszönöm! Ez jó, legelted... :D
Köszönjük a gyerkőc nagyon jól van. :))(Néha talán túlságosan is. :DD )

Duende
Akkor egy követ fújunk. Petrezselyemimádók és még levespártiak is. :D

Dliche írta...

Szerelem leves ! finomnak tűnik..