2010. április 15., csütörtök

Sóskakrémleves


Az én aranyos Keresztanyukám jóvoltából egy szép nagy zacskónyi friss sóskához jutottam pár napja, amit aznap szedett nekünk a kertjéből. Egyből tudtam, hogy ez lesz belőle. Pár éve készítettem először ilyet, és azóta úgy megszerettük, hogy inkább leves változatában készítem, s nem pedig főzelékként a sóskát. Jó sok tejföllel (amitől nagyon finom, lágy lesz), a tetején főtt tojással, pirított zsemlével, vagy kenyérkockákkal és újhagymakarikákkal. És ami érdekes lehet még benne, hogy legutóbbi alkalommal, amikor ilyet készítettem, valami isteni sugallatra tettem bele egy keveset az enyhén csípős dijoni mustáromból. Nem érezni benne tolakodóan, de mégis ad neki valami rendkívül finom plusz ízt. És hogy hogy ízlett a család többi tagjának? Csöppségem a délután hazaérkező és enni próbáló Apja adagjából is vígan falatozott. Másik Felem pedig az első falat lenyelésétől kezdve így evett: mmmm...mmm...mmmm. Hát kell ennél több? Ja, a levesből pont a lényeg nem látszik, mert jól telepakoltam a tetejét. :)

Hozzávalók:
  • 1 nagy zacskónyi sóska, megtisztítva, felcsíkozva (fogalmam sincs mennyi volt súlyra, kb. bevásárlószatyornyi adag :) )
  • kb. 3 szem kisebb burgonya, tisztítva, apróra felkockázva (ez fogja sűríteni)
  • kb. 1,5 csomag újhagyma, megtisztítva, felkarikázva a zöldjével együtt
  • kevés vaj és olívaolaj
  • só és vegamix (natúr szárított zöldségek) vagy kb. 3-5 dl húsleves
  • frissen őrölt bors
  • kevés citromlé és cukor
  • 1 evőkanál nem túl csípős dijoni mustár
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • pár deci tej
  • A tálaláshoz: pirított kenyér-, vagy zsemlekockák, főtt tojás, újhagyma
Az újhagymát (egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz) a vaj és némi olívaolaj keverékén kissé megfuttatom, rádobom a burgonyát, majd felöntöm annyi ízesített vízzel, vagy levessel, amennyi éppen ellepi, majd fedő alatt puhára főzöm. Közben megtisztítom a sóskát és felvagdosom, a tojást nem túl keményre főzöm, a kenyér- vagy zsemlekockákat pedig kevés olívaolajon  megpirítom. Ha megfőtt a burgonya, beleteszem a sóskát is, és addig főzöm amíg összeesik (pár perc elég neki). Hozzáadom a kevés tejjel felhígított tejfölt., elkeverem, felforralom, ízesítem borssal, mustárral, kevés cukorral és citromlével, majd botmixerrel összeturmixolom. Ha túl sűrűnek találom, még öntök hozzá kevés tejet, ill. utánaízesítem, ha szükséges. 

Tipp:
Szezonon kívül természetesen használhatunk hozzá 1 csomag fagyasztott sóskát is.


A felkockázott tojással, újhagymakarikákkal és pirított kenyérkockákkal tálalom.



11 megjegyzés:

duende írta...

Csodálatos!!!! :) Az egyik kedvenc levesem a sóskakrémleves! A mustártippet majd kipróbálom, nagyon izgalmasan hangzik!

Vajda János írta...

Jól van, nem csak én hagyom le a tányér szélét :) Ez nagyon jól hangzik és néz is ki. Elképzelem a párod mmmgását :D Szó se róla, meg van becsülve, nem sajnáltad Tőle a rávalókat.

Ildinyó írta...

Duende
Köszönöm! Én is nagyon szeretem! mustárt lehet, hogy csak én érzem rajta, de szerintem tényleg ad neki egy különlegesebb ízt.

(Észrevettem, hogy a leírásból kimaradt egyébként a cukor meg a citromlé, de már javítottam.)

János

Van némi szándékosság a tányérszél lehagyásban, merthogy így próbálom meg egy kicsit közelebbről fotózni az ételt. De nem szeretném úgy, hogy csak úgy beledugom a közepébe a gépet. Ezek szerint inkább elbaltázásnak tűnik? :o :D
Köszönöm szépen!
Bizony-bizony, de meg ám!!! És ez még csak egy kisebb adag volt. :)

szepyke írta...

Hu, micsoda gazdag levest készítettél! A nagymamám minden családi ebédre csinál nekem és az öcsémnek sóskalevest. Imádom!:)

Vajda János írta...

Nem Ildinyó, nem gondolom elbaltázásnak, én is szándékosan hagytam le a tányérból. Csak magamat láttam igazolni, általad :)

Ildinyó írta...

Szepyke
Köszönöm! Az én adagom azért egy csöppet "lightosabb" volt, csak a Másik Felem érdemelte ki azt, hogy így megpakoljam. Ő meg is dolgozott érte. :)))) Mi is imádjuk!

János
Húúú, akkor jó. Nagyon örülök (főleg az igazolásnak)!!! :)) Leesett egy kő a szívemről, mert hirtelen tényleg azt hittem, hogy ez bénának hathat más szemében. :))

Adri írta...

Még soha nem ettem, de nagyon guszta!!!
A képeid pedig nagyon szépek!! :)

Vajda János írta...

Ildinyó! Ezt én is gondolhattam volna a magaméról... :)
Gratulálok az új avatarhoz!!! :)
Néztem az arcképcsarnokon, ki az az új arc? Az új követők nem ott szoktak megjelenni :)

Ildinyó írta...

Adri
Próbáld ki, mert nagyon finom, tényleg! Így leves formájában, szerintem még az is szívesen megeszi, aki annyira nincs oda a sóskáért. Köszönöm szépen egyébként, nagyon aranyos vagy! :)))

János
De az valahogy nem tűnt nekem úgy egyáltalán. Sőt fel se tűnt, hogy le van maradva a tányér széle. :)))

Nagyon szépen köszönöm! Ideje volt már frissíteni egy kicsit, mert azóta már öregedtem egy keveset, mióta az készült (na jó, csak 1,5 évet). :D

Raindrop írta...

Gyönyörű szép!
Az egyik kedvencem! :)
Bár én még sosem tálaltam ilyen gyönyörűen! Ötlet lopva! :D

Ildinyó írta...

De aranyos vagy Raindrop! Irulok-pirulok! Köszönöm szépen! :)))))