2010. április 24., szombat

Citromos és bazsalikomos-citromos sorbet


Újabb citromos recept. És ha még 28-30 fokos meleg is lenne hozzá, még jobban ideillő lenne. Mondjuk egy gyönyörű tengerparton, a homokban üldögélve, miközben a tenger nyaldossa a meztelen lábamat... Jól van naaaa! Jó lesz a drága Mamámnál is Balatonalmádiban, a terasz alatt, a szőlő árnyékában ücsörögve elnyalogatni... :)) 
De először is a készítésnél felejtsük el a szárított bazsalikomot. Mármint ehhez a sorbet változathoz. A friss bazsalikom ugye azért egészen más. Van egy kissé édeskés aromája. Higgye el mindenki, a citrommal együtt nagyszerű párost alkotnak majd. Egyáltalán nem lesz furcsa, vagy oda nem illő az íze. Próbáljuk csak ki bátran! Nagyon különleges és igazán nagyon finom!

Kb. 1/2 liter vízből, kb. 20 dkg nádcukorból és 1-2 evőkanál mézből főztem egy kicsit sűrűbb cukorszirupot. Miután felforrt, kb. 10-15 percig főztem, hogy jó sűrű legyen. Hagytam kihűlni kissé, majd hozzáadtam kb. 2 dl frissen facsart citromlevet (kb. 4-5 citrom). A sima citromos ennyi, már mehet is a fagyasztóba. A bazsalikomos változathoz adtam még pár evőkanál joghurtot (ezt a sima citromoshoz is  adhatunk) és pár bazsalikomlevelet, amit összeaprítottam előtte kissé. Dobozba öntöttem őket és 1-2 óránként átkevertem egy villával,  ill. a vége felé és a tálalás előtt botmixerrel tettem krémesebbé az állagát. Nagyon-nagyon üdítő mindkét változat! Kóstoljuk meg, mert az én verziómban ez jó citromos, ha valakinek ez túl savanyú, édesítse még szükség szerint esetleg porcukorral, vagy szőlőcukorral. 

Tipp:
Hogy egészségesebb legyen, készítsük a cukorszirupot eritrittel és legfeljebb csak egy kevés mézzel.
Mindkét változatnál, habbá vert tojásfehérjét is keverhetünk a joghurt helyett a sorbetbe, az első 2-3 órás fagyasztás után.



10 megjegyzés:

Selectfood írta...

Hmmm...jól hangzik!

Melinda írta...

Citromos sorbettel (maradnék én is ennél a formánál)már találkoztam, bazsalikomossal még nem. Jó, hogy ilyen bátorítóan írtál róla, így biztos kipróbálom. Gratulálok a blogodhoz!

Adri írta...

De jól néznek ki!! Be is neveznék 1-1 pohárkára így ebéd után. :)

Ildinyó írta...

Selectfood

Köszönöm szépen! :)

Melinda

Nagyon szépen köszönöm, kedves vagy! :) Tényleg finom a bazsalikomos is!
Ugye? Ez a sör... valahogy itt nekem nem stimm... :)))

Adri

Nagyon köszönöm! Már küldöm is, csak nyisd kis az ablakot... :D

Ottis írta...

Nagyon jól hangzik!

Orsi írta...

Uhhh ezt imádnám!
Már egy párszor próbálkoztam fagyigép nélkül fagyit csinálni,még sosem voltam elájulva tőle.Most azt hiszem teszek egy utolsó kísérletet,és kipróbálom ezt a sorbetet.

Ami írta...

Nagyon guszta, muszáj lesz kipróbálnom :)

Ildinyó írta...

Ottis
Köszönöm!

Orsi
Köszönöm! Szerintem a gép nélküli fagyikészítés titka, a minél sűrűbb kevergetés. Ami nálam is sokszor elmarad, de ettől még finom szokott lenni. A sorbetnél ez annyira nem is baj talán. De egy fagyigépnek azért én is örülnék. :)))

Ami
Köszönöm!

Bátraké a szerencse. :D

Vajda János írta...

Milyen súlyosabb bélelő folyadékot ajánlasz hozzá. B.Almádi sem rossz, ha van mi-ki nyalogassa a lábad :D

Ildinyó írta...

János

:DDDDD

Ha már alkohol, esetleg egy kis vodkát tudnék elképzelni hozzá-bele... A sorbetnek úgysem árt egy kis alkohol, legalább nem fagy kőkeményre. :)))