2010. április 22., csütörtök

Citromos-gombás vaj


 
Tekintettel a múltkor levadászott 4 kg-nyi citromra, időnként felbukkan majd néhány citromos recept is itt. Bár eddig a legtöbb, limonádé formájában tűnt el. Éljen a C-vitamin!
Az alábbi, nagyon finom kencét már többször készítettem, és nekünk nagyon ízlik. Nagyon jó gombás és kellemesen üdítő, a citromnak köszönhetően.
Sajnos fotó nem készült róla (most sem), mármint a kész ételről, de ha legközelebb újra készítem, pótlom ezt a hiányosságot.

 
  • Hozzávalók:
  • 250-300 g gomba (nálam most barna csiperke), nagyon apró kockákra vágva
  • 1 citrom leve
  • 100-120 g nagyon puha vaj
  • só, bors (nekem most Kotányi féle vargányagombás sókeverék)
A gombát egy nagyobb serpenyőben, kb. 1 evőkanálnyi vajon süssük meg, közben ízesítsük sóval, kevés frissen őrölt borssal. Inkább nagyobb legyen a serpenyő, mintsem kisebb, mert valamennyi levet így is fog engedni, de azt könnyebb lesz elpárologtatni belőle, ha jól el tud terülni a serpenyőben. Ha kész meglocsolom citrommal, majd hagyom kihűlni és hozzákeverem a puha vajat. Alaposan lehűtve tálalom, pirítós társaságában, friss zöldségekkel.

4 megjegyzés:

Felhőlány írta...

De jó! Nekem nagyon tetszik! Még akár fűszervajként továbbhasznosítva is el tudom képzelni! :)

Vajda János írta...

Finom lehet, gondolkodom, milyen hús kerüljön rá, ha elkészítem. Talán vékonyra szelt sült tarja, vagy csak valami finom sonka... különben egyedül falom fel az egészet :)

Bodzás Vendégház írta...

Mivel az utóbbi időben mi is csak különböző vajaskencéket rakunk a reggeli pirítósra, ezt a változatot én is kipróbálom.

Ildinyó írta...

Felhőlány
Igen tényleg! Ez nagyon jó ötlet! Köszönöm! :))

János
A szemem előtt most hirtelen egy natúr karajszelet jelent meg, persze az olvadozó gombás vajjal a tetején, és hogy igazán diétás legyen :)))) egy adag sült burgonyával legyen körítve. De igazán jól hangzik mondjuk egy szép kis szelet grillezett tarja is... :)))

Zsuzsa
Remélem ízleni fog! :) Jó étvágyat hozzá! :)))