2010. március 19., péntek

Narancsos sütőtökleves csilivel

...csak, hogy abszolút ellent mondjak a nagy lábakon érkező tavasznak. És hogy legyen egy sütőtökkrémleves is a blogon. Igaz sütőtökkel készülő leves van már itt, de az nem krémleves, viszont az is nagyon finom. Na és persze azért is készítettem, hogy elfogyjon a maradék sütőtököm. (Pedig hétvégén még egyet kaptunk. Ó jaj!) Ez elég indok, nem? Különben is, ez a narancsnak köszönhetően egy kicsit "lightosabb" változat. De azért a csili egy kicsit megbolondítja.

Hozzávalók:
  • kb. 650-700 g sütőtök, tisztítva, felkockázva
  • 1 kisebb fej hagyma, finomra vágva
  • egy kicsi darabka gyömbér, megtisztítva, lereszelve
  • olívaolaj
  • 1,5 dl frissen facsart naranslé (vagy 100 %-os)
  • 1,25 l csirkehúsleves
  • kb. 1-1,5 dl tejszín
  • kevés só, bors, csilipehely
A hagymát kevés olajon megdinsztelem, hozzáaadom a gyömbért, majd rádobom a sütötökkockákat, kissé sózom borsozom és pirítom pár percig. Felöntöm a narancslével, kissé megmelegítem, majd hozzáöntöm a levest is, és puhára főzöm a tököt. 1 bögrényit kiveszek a sütőtökkockákból, a maradék levest felöntöm a tejszínnel, egyet még rottyantok rajta, majd botmixerrel pürésítem. Végül visszateszem bele a sütötökkockákat és csilipehellyel megszórva tálalom. Tökmag is jöhet hozzá, de én azt most kifelejtettem.
Utólag még annyit hozzátennék, hogy megkóstoltam hidegen is, és nagyon finom. Ezért én azt javaslom, ha van még sok sütőtök, elfekvőben a kamránkban, pincénkben, vagy egyéb helyen, pár perc előpárolás után tegyünk el belőle a fagyasztóba is egy keveset. Mert bár a sütőtök igazi őszi-téli étel, és a nyár egyébként is tobzódik a sok-sok gyümölcsben és zöldségben, a magas béta-karotin és A-vitamin tartalom nagyszerűen alkalmassá teszi arra, hogy védje a bőrünket (is) a napsugárzás okozta káros hatásoktól (mert igen vannak, még akkor is, ha nem vagyunk hajlandóak ezt tudomásul venni).   

4 megjegyzés:

Vajda János írta...

Nagyon jó ötlet a csilipehely a tetején, meg az egész úgy, ahogy van. Ha kipróbálom, megy rá a tökmag is :)
(Tegnap csöndben hagytunk, azt hiszem, Te is így akartad...)

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm János! Igen a tökmag jól jött volna, de teljesen kihagyott az agyam és lefelejtettem róla. :)
A tegnapi üzenet egy nagyon kedves bloggertársnak szólt, akinek így próbáltam üzenni, hogy mélységesen átérzem a fájdalmát.

Kata írta...

Nagyon jól néz ki, gy9nyörű a kép is róla!

Ildinyó írta...

Kata
Nagyon szépen köszönöm! : )