2010. január 31., vasárnap

Almás-fahéjas csiga




Van nekem egy füzetem (pontosabban nem egy, hanem több is, mert időnként hol az egyik kerül a kezembe, hol a másik), amibe mindenfélét jegyzetelek. Saját és tv-ben látott receptek és ötletek is kerülnek ebbe a füzetbe. Minap mikor lapozgattam találtam benne egy csiga receptet, ami nem kelt tésztából készült, hanem sütőporos volt. Úgy tűnt jó gyorsan kellett lejegyzeteltem, mert nem is írtam, hogy kitől származik a recept. Emlékeim szerint Rachel Allen-től. És az is kimaradt, hogy mennyi cukor kell a tésztába. De az is lehet, hogy nem is kellett bele eredetileg. Annak a csigának a tölteléke egyébként egy vajas-cukros-pekándiós massza volt. De mindegy, mert én megalkottam egy saját verziót. Némileg módosítottam a tészta hozzávalóinak összetételén és arányán is. Eredetileg sima liszt kell hozzá: én tettem hozzá teljes kiőrlésű rozslisztet is, barna cukorból pedig úgy döntöttem 50 g kerül bele. A tésztába írt vaj mennyiségét növeltem, a tej arányát így viszont arányosan csökkentettem. Eredetileg 2 dl tejet írt hozzá, és 50 g vajat. Én úgy gondoltam finomabb és omlósabb lesz a tésztája, ha több zsiradék kerül bele. Na nem mintha Rachel Allen receptjeivel bármi gond lenne - bár az ő verziója szerint még nem is kóstoltam, de majd kipróbálom úgy is -, de azt hiszem jól döntöttem. Nagyon finom, puha, omlós tésztája lett! Tölteléknek pedig a lentebb olvasható keverék került ebbe a saját verzióba. Szerintem nagyon finom lett a végeredmény! És nem utolsó szempont, hogy kevésbé időigényes, mint egy kelt tésztás verziójú csiga-biga, úgyhogy gyors ötletnek ez igazán jól jön.


Hozzávalók (kb. 15 db nem túl nagy csigához):
A tésztához:
  • 200 g sima liszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 50 g rétesliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt (vagy t.k. búzaliszt, tönkölyliszt, grahamliszt stb., de a sima is jó)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipet só
  • 50 g barna nádcukor
  • 100 g vaj
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
Töltelék:
  • 2 kicsi alma, meghámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 1-1 kávéskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és csipet gyömbér
  • 2 teáskanál reszelt, cukrozott citromhéj
  • 50 g nagyon puha vaj (nem folyós, csak puha)
  • 40-50 g barna nádcukor
  • ízlés szerint 1 kis marék mazsola (a párom bánatára én tettem bele, de így is ízlett neki és megette sőőőőt...)

A tészta elkészítése:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A liszteket, a sütőport, és a fahéjat egy tálba szitálom, hozzákeverem a cukrot és a sót is. Belekockázom a vajat, majd az ujjaimmal elmorzsolom. Hozzákeverem a tojást, majd a tejet is, és sima tésztává gyúrom. Lisztezett deszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtom. A töltelékhez valókat alaposan összekeverem, majd egyenletesen rákenem a tésztára. Felcsavarom, majd éles késsel kb. 1,5 - 2 cm vastag szeleteket vágok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire pakolom őket, majd az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm. A mázat akkor csorgatom rá, ha már kissé kihűltek, ami nem áll másból mint pár evőkanál porcukorból és egészen kevés tejből. 
Egy bögre tejeskávéval, vagy mézes tejjel, nagyon finom reggeli, vagy uzsonna.







3 megjegyzés:

Thrini írta...

Tetszik a fenti fotó!
A csiga pedig fincsi lehet! :)

szepyke írta...

Jáááááááj, az a bőrönd! De imádom!:)

Ildinyó írta...

Thrini nagyon köszönöm! Tényleg finom volt!

Szepyke! Én is nagyon szeretem! Olyan bájos! Pár éve sikerült rábukkanom... őőő azt hiszem talán Tesco-ban.