2009. december 19., szombat

Karácsonyi menü

Emlékeztetőül magamnak és azért, hátha ötletet adok valakinek, vagy hátha ötletet ad valaki nekem. Nem bonyolítom túl a dolgokat... Sem lelki, sem fizikai erőm nincs ennél komplikáltabbat alkotni most. Ez most nem az az év. De azért az előrelátható tervek:
24.-én hármasban (papa+mama+gyerek) elköltött ebéd (ha lesz idő friss lazacot szerezni):
Csak így "ligh-tosan", a karácsonyfa díszítés közepette, köret nélkül, inkább a vacsorára készítve a gyomrunkat. Terveimben volt még a Csicseriborsós gesztenyeleves. De a friss gesztenye irtó macerás, és a fele általában nem jó, a fagyasztott meg irtó drága (régen, amíg Plus volt a Plus és nem Spar, lehetett nagy csomagban kapni, nagyon jó áron). Akkor már a lazac, ha összejön.
Desszertnek gyümölcssalátát tervezek készíteni almából, banánból, mandarinból vagy narancsból, kiviből, grapefruitból, egy kevés mézzel meglocsolva.
A meghitt szintén hármas vacsora:
Aszalt szilva, bacon, hagyma, pulykamell nyárson sütve. Köretnek: fólia alatt, gyömbéres sütőtökös sült burgonyakockák. Vagy esetleg sima, sütőben sült burgonyakockák és egy gyors, gyengéden gyömbéres sütőtökchutney. Na, hogy ezekből mi lesz, nem tudom, de főpróbát csinálni meg végképp nem volt energiám. Csak összejön valami.
Na és a desszert ta-ta-ta-taaam: bolti diófagylalt. Jobb lenne a házi, de ez most bizony a boltból lesz, mert nem jut idő másra. A Lidl-ben egyébként egész finomat lehet kapni. Csak így egyszerűen. Esetleg valami gyors öntettel feldobva, és persze fagylaltostyával. Ez igazán gyors. A főételt hamar össze lehet dobni, aztán már a sütés alatt nem is kell foglalkozni vele különösebben, csak néha rápillantani. És nyugodtan sülhetnek a nyársak és a köret egy időben.
Többi napon előreláthatólag nem én főzök (legalábbis nagyrészt), úgyhogy kicsit pihi van.
Ezt a bejegyzést már pár 1-2 nappal korábban elkezdtem írni, úgyhogy azért írtam, hogy nincs főpróba. De pénteken mégis sikerült kipróbálnom a köretet. Nem bántam meg! Nagyon-nagyon finom lett! És nem csak köretként lehet enni, hanem egy kis sajttal megszórva önmagában is megállja a helyét. Nem egy bonyolult valami, de azért leírom hogyan készítettem. Pontos recept nincs is igazából, csak saccperkábéra pakoltam bele a sütőedénybe a dolgokat. De ez szerintem nem is az a recept, aminél szigorú szabályok kellenének. Kinek mi esik jól!

Gyömbéres sütőtök és burgonyakockák
Hozzávalók:
  • kb. 1 kg sütőtök (pucolatlanul volt ennyi)
  • kb. 4-5 szem burgonya
  • 1 kisebb fej hagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés őrölt gyömbér (direkt nem frisset használtam, mert azt akartam elérni, hogy csak a háttérben jelenjen meg az íze)
  • kevés frissen reszelt szerecsendió
  • olívaolaj
Egy tűzálló tálat kiolajozok kissé. A burgonyát meghámozom, 1x1 centis kockákra vágom, a sütőtökkel ugyanígy járok el (ezt vághatom kicsit nagyobbacskákra). A hagymát megpucolom, félkarikákra vágom. Mindent a tűzálló tálba szórok, fűszerezem, majd meglocsolom kevés olívaolajjal és kb. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütöm. Nekem ez kb. 1 óra volt és a felét fólia alatt töltötte. Az utolsó negyed órában feljebb vehetjük a hőt, hogy kapjon egy kis színt. A sütőtök így nekem ugyan kissé szétesett, de ez nem volt baj kicsit sem, mert a burgonya így viszont pont jó puha lett. Remek köret lesz szerintem a fent leírt nyársakhoz! Már érzem is a számban az ízét!

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez a sütőtőkös krumpli nagyon jól hangzik, lehet, hogy nálunk is ez lesz este???
Hálából írok egy eszméletlen finom káposztás receptet. Nálunk tavaly óta ez a karácsonyi káposztás kaja. Csinálsz egy finom pörköltet, majd amenyyi hús volt, annyi savanyúkáposzta és ugyanannyi alma cikkekre vágva. Ha pörkölt kész, összkevered egy tűzálló tálban az almával és káposztával, az egészet felöntöd egy kis vörösborral, és irány a sütő. Nem kell letakarni, és mielőtt kész, reszelsz rá sajtot, ha megpirult a tetején, tálalhatod.
Olyan mint egy székelykáposzta, de sokkal lágyabb, harmónikusabb.
Szép Karácsonyt!

Ildinyó írta...

Kedves András!

Tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon finom volt! Nekünk nagyon ízlett! Nagyon köszönöm a receptet! Mindenképp ki fogom próbálni, mert nagyon finomnak hangzik ez a káposztás étel is (úgyis van egy csomó savanyúkáposztám)! Boldog karácsonyt kívánok én is!
Üdv