2009. május 6., szerda

Penne zöldspárgával, paradicsomos szardellával, citrommal és szalonnával

Hát ez tényleg az ízek kavalkádja. Ezt az ételt Duende és Dolce Vita spárgaétele ihlette. Duende szalonnával készítette a zöldspárgát, hmmm... Dolce Vita pedig szardellával és citrommal, az is hmmm... Én úgy gondoltam kipróbálom mindkettővel... egyszerre... Sőt adok még hozzá paradicsomot is, aszalt formában. Finom lett! Minden összepasszolt!

Hozzávalók:
  • 400 g penne tészta
  • 1 csomag/köteg zöldspárga (500 g)
  • 5-6 szál újhagyma (1 csomó)
  • 7-8 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 doboz paradicsomos szardella konzerv
  • 2 vastagabb szelet füstölt szalonna
  • kb. 1/2 citrom leve
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj, esetleg még egy kevés az aszalt paradicsom olajából
A spárgák fás végét levágom, majd kb. 1 cm-es darabokra szeletelem. Az újhagymát megtisztítom és felkarikázom. A szalonnát és az aszalt paradicsomot kisebb kockákra vágom. Egy akkora edényben, amiben majd a tésztát is meg tudom főzni, felteszek főni vizet. Ha forr beledobom a spárgát és kb. 4-5 percig főzöm. Addig egy serpenyőbe (amibe a tészta is elfér majd) kevés olaj kíséretében kiolvasztom a szalonna zsírját, majd hozzáadom az újhagymát és rövid ideig pirítom. Szűrőlapáttal kiemelem a vízből a spárgát és hozzáadom a hagymás szalonnához. Beleteszem az aszalt paradicsomot is és az összenyomkodott szardellakonzervet is, majd ízlés szerint sózom, borsozom kissé, és összefőzöm az egészet. Pár perc elég neki. Közben a spárga főzővizét kiegészítem ha kell és ha újra felforrt megfőzöm benne a tésztát. Nekem rövid főzési időt igénylő tésztám volt most, így nyilván jobban tudtam időzíteni a két dolgot. A spárgás raguhoz ízlés szerint hozzányomok annyi citromlevet, hogy kellemesen pikáns legyen a végeredmény, majd a kifőtt tésztát is hozzáadom és jól átkeverem az egészet. Reszelt sajttal megszórva is megkóstoltuk (csak hogy abszolút bonyolítsam a dolgokat) és azzal is nagyon finom volt.
Megjegyzés: lehet, hogy a spárgának nem lett volna szüksége az előfőzésre, de bármennyire is friss volt és roppanós én nem bíztam abban, hogy az alatt az igen rövid főzési idő alatt, ami a többi hozzávalónak kellett, majd az is megfő. Biztos, ami biztos.

2 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Nagyon jó ötlet a spárgát a tészta vizében előfőzni, így aztán tényleg semennyi spárga íz nem vész kárba!:)

duende írta...

Jé.... :)))

Örülök hogy ötletet adhattam! :)

Én ma készülök halas tésztára éppen, de a spárga most kimarad, már nem láttam tegnap a piacon. Legalábbis étvágygerjesztő-frisset nem sajna...