2009. február 2., hétfő

Intelligens krémes



De hívhatnánk akár sült madártejnek is, mert szerintem az íze arra is hasonlít. Egyébként ez egy nagyon egyszerű, könnyed, krémes, nagyon finom sütemény, desszert, édesség. Mindenki hívja, aminek akarja. Attól olyan "okos" egyébként, hogy a híg massza, amit a tepsibe öntünk, a sütés során 3 részre válik szét: alul-felül "tésztás" lesz (felül szárazabb, alul nedvesebb), középen pedig krémes-habos. A receptet évekkel ezelőtt kértem el egy kolléganőmtől, és most az én Csöppségem szülinapjára készítettem. Többek közt.

Hozzávalók:
  • 20-23 dkg (nád)cukor (eredetileg 30 dkg, de nekünk úgy rettentően édes)
  • 8 db nagy tojás (kisebb tojásból 10 db is kell bele)
  • 1 l tej (egy kevés lehet belőle tejszín is akár)
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 csomag Bourbon vaníliás cukor vagy 2 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 9 evőkanál liszt
  • csipet só
  • A tepsi kikenéséhez: vaj + zsemlemorzsa
A tojásfehérjét kevés cukorral kemény habbá verem. Utána a kétféle cukrot a tojások sárgájával elkeverem, hozzáadom a vajat, majd felváltva hozzáadom a lisztet és a tejet és az egészet simára keverem. Beleforgatom a tojásfehérje habot, de nem kell nagyon alaposan elkeverni, nyugodtam úszkálhat a tetején. A folyékony "masszát" a kikent, zsemlemorzsával megszórt közepes méretű, magas peremű tepsibe öntöm, és kb. 30-35 percig légkeverésen 200 fokra előmelegített sütőben sütöm (sima sütőben 220 fok). Majd még 10 percig úgy 180 fokon, szintén légkeverésen (sima sütés kb. 200 fok). Nem kell megijedni, mert ilyenkor még egy kicsit remegős lehet a tészta, de ha jól megsütjük elvileg már ekkor is van tartása, csak nem szeletelhető még szépen. Hideg helyre téve hagyjuk alaposan kihűlni, utána szeletelhetjük. Hűtőbe is tegyük be rövid időre, mert úgy finom igazán, ha jó hideg.


 A legelső fotó, amit készítettem róla még 2009 februárjában.

6 megjegyzés:

JuditAu írta...

Szia! Az intelligens krémes képed miatt találtam ide, nekem is évek óta megvan a receptem, épp most akarom feltenni a blogra, de nincs hozzá egy jó képem... használhatom a Tiéd?
Amúgy meg gratula a bloghoz, nagyon jóóóó! Jövök még többször is... :)
Szép napot!

Ildinyó írta...

Szia Judit!
Használhatod a képet, csak arra kérlek jelöld meg, hogy tőlem származik! Köszönöm a dícséretet!
Neked is szép napot!

JuditAu írta...

Természetesen!!! Én sem gondoltam másképp! Köszi szépen! :)

alchri írta...

Hm...kedves Ildinyó, ha a különbséget zongorázni,vagy énekelni,vagy hegedülni tudnád a két fotó között, akkor már rég valamelyik világhírü színpadon zenélnél;))) gratulálok,gyönyörü felvételek! Nekem sem ártana frissíteni,csak az a gond,hogy azóta változtak a körülmények, kettesben éldegélünk férjjel, aki ráadásul mostanában nagyon vigyáz az alakjára.Legfeljebb ha vendégek jönnek hozzánk, élhetem ki magamat....

Szabina írta...

Gyönyörű lett, meg a képek is! Édesapám nagy kedvence! Most, hogy nézegetem őket, lehet sütök is egy adagot... :)))

Bianka írta...

Még ilyen szép inteligens krémest még nem láttam :)