2008. december 10., szerda

Tárkonyos zöldségragu leves és stircelt krumpli


(Új fotó: 2012. március 27.)

Hogy is van ez zöldségragu leves, vagy zöldségragu-leves, vagy zöldség raguleves...Hány variáció van még? Na mindegy!
Nem vagyunk vegetáriánusok, de időnként jó egy kicsit pihentetni a húsevést. A párom különösen nagy húsevő...lenne, ha én mindig azt főznék. Ha tehetné Brassói apópecsenyét enne Brassói aprópecsenyével, és még deszertnek egy kis Brassóit is kérne (azt mondta a fia első szava az lesz, hogy brassói, ha-ha-ha) meg egy kis rántott húst is. De ma nem volt kedvem húsos ételt készíteni. Ennek ellenére szerintem roppant laktató ételeket sikerült készíteni. Egy természetgyógyásztól hallottam egyébként, hogy a hús kb. 3-4 napig nem ürül ki a bélrendszerből, és az addig ott rohad (bocsi a kifejezésért). Ennek ellenére azt gondolom, hogy a húsra szüksége van a szervezetünknek. Hetente kétszer-háromszor, legfeljebb négyszer. De ez most, mint mondtam pihi nap (legalábbis részemről), így hát ezek készültek.
Tárkonyos zöldségragu leves
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd füstölt fokhagyma (Erről nem is írtam, anyukám hozta Hévízről. Egészben van megfüstölve a fokhagymafej. Nagyon jó illata és aromája van. Egyébként teljesen jó bele a sima fokhagyma is.)
  • kb. 3-4 közepes nagyságú sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • kb. 1,5 - 2 maréknyi zöldborsó (fagyasztott)
  • kb. 1,5 - 2 maréknyi fagyasztott zöldbab (a tényleg zöld zöldbab, nem a sárgahüvelyű)
  • kb. 2 maréknyi fagyasztott erdei gomba keverék
  • 2 zöldségleves kocka (nekem bio, ízfokozó nélküli!!!) és egy kevés ételízesítő (ízfokozó és só nélküli)
  • kb. 1-2 evőkanál szárított tárkony
  • kevés frissen őrölt vegyes bors
  • 1 kicsi dobozos tejföl
  • 1 púpos evőkanálnyi étkezési keményítő
  • olaj
  • a tálaláshoz citrom
A hagymát apróra vágom, a zöldségeket megpucolom, feldarabolom. A gombakeverékre ráöntök kevés forró vizet és állni hagyom. A hagymát elkezdem pirítani, ráteszek egy kevés ételízesítőt, majd hozzáadom a répákat, belenyomom a fokhagymát, és kicsit később hozzáadom a zöldborsót és a zöldbabot is, és ezzel is párolom keveset. Legvégül a gombát adom hozzá, aminek a levét nem öntöm ki, hanem félreteszem (ez is belekerül majd a levesbe). Miután összepároltam a zöldségeket egy kevés borsot adok hozzá, és kb. 1,4 liternyi vízzel (ebben már benne van a gomba leve is). Ha felforrt, hozzáteszem a leveskockákat, majd ha szükséges ízesítem még egy kis sóval. A tejfölt csomómentesre keverem a keményítővel, majd ha a zöldségek megfőttek már folyamatos keverés mellett hozzákeverem a leveshez és beforralom egy kicsit. Tálaláskor egy kevés citrommal pikánssá teszem.  

Stircelt krumpli
A név Kapolcsról, azon belül is a Művészetek Völgyéből ered. Számomra legalábbis, merthogy én ott találkoztam először ilyen nevű étellel. De bizonyára nem ott találták ki, hiszen azóta már máshol is találkoztam vele. Főként, mint köret. De szerintem önmagában is megállja a helyét ez a hagymás-paprikás krumpli. Mi Kapolcson már kb. 3. éve esszük jóízűen ezt az ételt, ami szerintem roppant laktató, ízletes, és nem utolsó sorban olcsó is (idén nyáron egy jó nagy tányérral 350,-Ft-ért adtak).

(Új fotó és recept kiegészítés: 2011.08.30.)

Hozzávalók (ha önmagában esszük, nem pedig köretként, a lenti mennyiségekből kb. 3-4 személyre elegendő adag lesz):
  • 1 jó nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma (én itt ismét a füstöltet használtam)
  • 1,3 kg krumpli (héjastól mérve) megpucolva, kisebb kockákra vágva 
  • só, frissen őrölt bors, pirospaprika
  • kb. 2 evőkanál zsír (minél ízletesebb, annál jobb)
Az apróra vágott hagymát a megolvasztott zsiradékon megdinsztelem, hozzáadom az összezúzott fokhagymákat. Lehúzom a tűzről rászórok úgy 2-3 lapos teáskanálnyi pirospaprikát, visszateszem a tűzre, rádobom a krumplit, sózom, borsozom, majd pár percig fedő alatt pirítom (csak óvatosan, hogy a paprika meg ne égjen, mert akkor megkeseredik). Felengedem kb. 1-1,5 pohárnyi vízzel, majd először fedő alatt, végül anélkül addig főzöm, míg a krumpli egy része teljesen szét nem fő. Közben persze megkeverem, ill. pótolom időnként a vizet, mikor teljesen elfőtt róla, de egyébként különösebb felügyeletet nem igényel. Végül, ha jó puha a burgonya, fedő nélkül lepirítom kicsit, ill. teljesen elfőzöm róla a nedvességet.
Csemege uborkával, vagy nyáron akár kovászossal, csalamádéval, egyéb savanyúsággal, és a kapolcsi változatra (ill. az egyéb fesztiválokon találhatókra) emlékezvén mustárral tálalom. 
Majd elfelejtettem, bár számora ez húsmentes nap volt, a páromnak sült, füstölt virslivel tálaltam. De igazán finom még akár párolt, lila káposztával is, önmagában, vagy sült csirkecombhoz, sült kolbászhoz (szintén mustárral ugye) köretként.
Nyáron akár szabad tűzön is elkészíthető, a füstös iztől még finomabb lesz.

Fotók 2008-ból

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tegnap ettünk az Izek Utcáján-fenséges volt!

Névtelen írta...

Már mint Stircelt krumplit.

Ildinyó írta...

Ugye? Egyszerű, de nagyszerű! :)