2008. december 10., szerda

Diós-kávés pacasüti


Mézeskalács jellegű sütire vágytam. De miután az összes recept (legalábbis amivel én rendelkezem) pihentetési időt írt elő, hát le kellett mondanom róla. Legalábbis, mint gyors süti. Viszont találtam egy számomra nagyon szimpatikus sütit. A receptet Nigella Hogyan váljunk házi istennőkké c. könyvében találtam. Ezt a könyvet karácsonyra kaptam. Idén karácsonyra. És hogy hogyan süthetek már most belőle. Hát úgy, hogy nekünk szokásunkká vált az elmúlt 1-2 évben, hogy ha könyvet vásárolunk, azt az interneten tesszük, merthogy úgy jóval olcsóbb, és még házhoz is szállítják. A lényeg, hogy tegnap rendeltem meg egy pár könyvet, és már ma reggel a kezembe is vehettem. Hát persze, hogy nem tudtam megállni, hogy bele ne nézzek az ajándékomba, persze engedéllyel. Gyors sütinek ezt találtam benne. A könyv egyébként nagyon vastag és még nem igazán volt időm jobban áttanulmányozni, de rendkívül sok sütirecept van benne, aminek nagyon örülök. Tudom sokan most azt gondolják, hogy így hol a meglepetés? Én így is nagyon de nagyon-nagyon-nagyon (nem győzöm eléggé hangúlyozni) örülök ennek az ajándéknak!!! És azt hiszem az, hogy több ezer forintot spóróltunk tényleg ér annyit, hogy előbb megtudtam mi az ajándékom. Ez a könyv pl. 7500,-Ft helyett 6000,-Ft volt így, ami azt gondolom, hogy a mai világban egyáltalán nem mindegy. Bár még mindig vannak olyan emberek (pl. az én környezetemben is) akik úgy gondolják, hogy 1-2 ezer forint nekik nem tétel. Mielőtt nagyon belelovalnám magam itt a pénzügyi dolgokba, jöjjön a süti receptje, amit sikerült annyi idő alatt összedobnom és posztolnom, amíg aludt az én Cseppem (és meg kell hogy mondjam nem több órát alszik így napközben).

Diós-kávés pacasüti
Hozzávalók (kb. 32  db-hoz):
  • 200 g lágy vaj
  • 75 g finom szemű kristálycukor (vagy helyette kb. 5 dkg gyümölcscukor)
  • 60 g barna nádcukor
  • 2 evőkanál instant kávépor
  • 2 tojás gyengén felverve
  • 250 g finomliszt (nekem ebből 5 dkg t.k. rozsliszt, ettől egészségesebbnek érzem az egészet)
  • 1/2 teáskanál só (na meg tudják, egy csipet szeretet)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 200 g aprított dióbél 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (én légkeverésen sütöttem 160 fokon). A lágy vajat alaposan keverjük ki a kétféle cukorral, keverjük hozzá az instant kávéport, majd a tojásokat is. Adjuk hozzá a sütőporral és a sóval elvegyített lisztet, majd keverjük bele a diót is. Evőkanál segítségével rakjunk kis kupacokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Én egy picit le is lapítgattam őket, biztos, ami biztos, és kb. 15 percig süssük őket, vagy amíg az alja kap egy halvány aranybarna színt. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tippek:
Én fagyasztva szárított típusú instant kávét használtam hozzá. Ez nem oldódik fel benne teljesen, tehát maradnak darabkák benne, de pont ettől lesz különleges. Ha finomabb szemcséjű instant kávét használunk, az lehet, hogy könyebben feloldódik majd,. De semmiképp ne oldjuk fel folyadékban, mert ez megváltoztatja a tészta állagát és már nem ropogósabb, omlósabb lesz, hanem piskótásabb jellegű.


Egy bögre kávéval, nagyon különleges finomság. De nagyszerű úgy is, ha fagylaltszendvicset készítünk belőle. Csak néhány ötlet a töltésre: sztracsatella-, karamella-, vagy banánfagyi stb.


Új fotók és kiegészítés 2011.09.05.

(Régi fotó: 2008.)

3 megjegyzés:

Garffyka írta...

Ez tetszik, ha kifogy a kekszesdoboz, ilyet sütök majd bele.

Raindrop írta...

Beni virág. :D

Ildinyó írta...

Garffyka
Szerintem is nagyon jó kis kekszet talált ki Nigella! Örülök, hogy tetszik! :)

Raindrop
Hogy kiszúrtad!:D :D Igen, ez pont az, ami az ő kezében is volt. :)