2011. szeptember 9., péntek

Kakaós lepény


Ez a recept az 5. bejegyzés volt anno a blogon, amikor elkezdtem írni, de most újra közzéteszem, mert nem volt fotó róla, és ezt most pótolom. Meg egyébként is, egy rém egyszerű süti - tulajdonképpen egy egyszerű kevert tészta - de (mégis) nagyon finom. Ez a süti talán az elsők között volt, amit tizenévesen kezdtem el sütni. A receptet sok-sok évvel ezelőtt (van már vagy 20 is éve lassan) kértem el a német származású, Toncsi barátnőm anyukájától. Ő mindig sütött nekünk ilyet, amikor valamilyen szülinapi összejövetel volt. Mámi féle kakaós lepény és kekszi. Hmmm... Nem tudom egyébként, hogy a recept német eredetű e, de azt tudom, hogy a végeredmény sok-sok éve már egy nagyon finom, puha, gyorsan előkapható, kellemes aromájú sütemény.


Hozzávalók (én egy 35x28 cm-es magasabb falú tepsiben sütöttem):
  • 200 g vaj
  • 4 tojás
  • 200 g cukor (lehet picit kevesebb is, ill. egyéb egészségesebb édesítő anyag akár (pl. xilit, ertitriol) , én az eredeti receptben megadottat írtam most ide)
  • 300 g liszt
  • 3-4 lapos evőkanál kakaópor (nem cukrozott!)
  • 1,5-2 kis doboz tejföl (175 g-os tejfölből)
  • ízlés szerint keserűmandula aroma (színtelen, kb. 1-2 teáskanál)
  • 2 púpos teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 1 evőkanál intsant kávé, egész kevés vízben feloldva
  • A tetejére: kb. 5-6 evőkanál porcukor kb. 1-1,5 evőkanál tejjel kikeverve, színes díszítőcukor
A sütőt előmelegítem 180 fokra (én légkeverésen sütöm 160 fokon). Egy 35x28 cm-es magasabb falú tepsit kivajazok, kilisztezek (kevés kakaóport is keverhetünk a lisztbe). A vajat/margarint a cukorral, vaniliáscukorral, ízlés szerinti mennyiségű aromával, ill. kávéval habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojásokat és azzal is alaposan kikeverem. Ezután váltakozva hozzáadom a tejfölt és a kakaóporral, sóval és sütőporral átszitált lisztet. Az előkészített formába simítom, majd az előmelegített sütőbe tolva kb. 35 percig sütöm (sütőfüggő, végezzünk tűpróbát). A tetejére tejből és prorcukorból kevert (masszás legyen) mázat kenek, és mielőtt még megszilárdulna, megszórom egy kevés színes díszítőcukorral.
Én készítettem már úgy is, hogy beledaraboltam egy pár darab marcipános csokit is, úgy is nagyon finom.

4 megjegyzés:

Szabina írta...

Újabb szép képek! :) Majd nézz be hozzám kérlek, szeretnélek meglepni egy díjjal!

Ildinyó írta...

Szabina
Kedves vagy! Nagyon szépen köszönöm! És megtisztelő, hogy rám gondoltál a díjnál! :)
(Viszont a díjak továbbadásában már rá kellett, hogy jöjjek, nem vagyok valami jó, mert sosem tudok dönteni, kinek is... :( )

Jenis írta...

Még szombaton megsütöttem húgomnak a névnapjára. Ízlett mindenkinek! :)

Ildinyó írta...

De jó Jenis! Ennek nagyon örülök! Köszönöm, hogy megosztottad ezt velem! :)